Fluturele monarh
Fluturele Monarh sau Fluturele ”zburător” este unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii. Pe timpul zborului, acesta se hrănește cu nectarul florilor de câmp, călătorind peste 4000 de kilometri, din Nordul Americii până spre centrul Mexicului.
Fluturașul Monarh (Danaus plexippus) face parte din familia Nymphalidae, cu arise de culoare brun-roșcată și două rânduri de puncte albe. Aripile pot avea o deschizătură de până la zece centimetri lățime. Masculul are aripile arcuite în sus, iar femele le are lăsate în jos.
În anul 1874, Samuel Scudder, enteologist și panteologist renumit, acordă numele de fluture monarh acestei insecte cu explicația că este unul dintre cei mai mari fluturi din natură, ce ocupă un vast spațiu în natură, mai ales în America de Nord.
Mai târziu a căpătat denumirea de ”fluture hoinar”, datorită faptului că zboară mi de kilometri. La început de secol al XIX-lea, a fost identificat în Noua Zeelandă, iar în 1871 a fost descoperit și în Australia.
Cum se transformă fluturele monarh din larvă în omidă și apoi în adult
Viața acestui fluture începe sub formă de ou, pe care femela-adult îl depune pe o frunză de Ceara albinei (Asclepias syriaca). La eclozarea oului, apare larva, de dimensiune foarte mică, precum un viermișor asemănător cu o omidă. Tot hrănindu-se, mica omidă crește, iar timp de două două săptămâni, cât se hrănește cu frunze, năpârlește, mănâncă în continuare, mai crește, iar năpârlește și tot crește până va năpârli de cinci ori.
În ultimul stadiu de dezvoltare, când se și oprește din mâncat, în jurul omizii se va crea un strat protector dur, care va crăpa și va lăsa să iasă la suprafață un fluture în toată splendoarea.
Culoarea sa este o combinație de portocaliu cu alb și negru, are șase picioare lungi și două perechi de aripi, de dimensiune 9,5 – 10,5 centimetri (cu aripile deschise).
Fluturele monarh trăiește între șase și opt luni, iar timp de un an vor lua naștere două generații de fluturi. Masculul moarea imediat după ce a avut loc împerecherea, iar femela va muri după ce va depune ouăle.
Oamenii de știință lucrează la conservarea locurilor de iernat astfel încât fluturii monarhi să nu mai migreze. Până atunci, aceștia își iau zborul mii și mii de kilometri, fără a le păsa că majoritatea nu reușesc să ajungă până la destinație din cauza condițiilor nefavorabile întâlnite pe drum.
Știați că…
Fluturele monarh poate zbura până la sau mai bine de 4000 de kilometri (70 de
kilometri/zi), în timp de opt săptămâni din America de Nord și până în Mexic?